Sektörel Fiyatlar

2024 Ehliyet Fiyatları Sürücü Belgesi

2024 ehliyet fiyatları, yeniden değerleme oranları sonrası belli oldu. Araç kullanmak isteyen vatandaşların sahip olması gereken sürücü belgesi, bir diğer ismiyle ehliyet, 2024 yılında zamlandı. Birçok ürünle beraber zamlanan ehliyet fiyatları ne kadar oldu. Yeniden değerleme oranlarının belli olmasıyla 2024 ehliyet fiyatları da belli oldu. Sürücü adaylarının en çok merak ettiği 2024 ehliyet fiyatları yazısı ile sizlerle beraber olacağız.

Ehliyet Nedir?

Ehliyet fiyatlarını araştırmadan önce ehliyetin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Ehliyet, bir vatandaşın araç kullanmak için sahip olması gereken sürücü belgesidir. Belli bir yaşa geldikten sonra alınabilecek ehliyet için önce sürücü kursuna kayıt yaptırarak belli bir eğitim sürecinden geçmek gerekiyor. Eğitim sürecini tamamlayan adaylar daha sonra sınava girmek zorunda. Sınava giren adaylardan başarılı olan adaylar bu sefer de direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor.

Sürücü kursu tarafından sınavdan başarılı olan adaylar için bu sefer de direksiyon eğitimi verilmeye başlanıyor. Direksiyon eğitiminde sürücü kursu tarafından uzman eğitmenler aracılığıyla araba sürücü hakkında uygulamalı eğitim veriliyor. Daha sonra adaylar bu seferde direksiyon sınavına girerek başarılı olmaya çalışacak. Direksiyon sınavından başarılı olan adaylar ehliyet almaya hak kazanmış oluyor.

surucu

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Ehliyet sahibi olan her vatandaş her aracı kullanamıyor. Her aracın kullanımı için farklı sınıflarda sürücü belgesi eğitimi almış olmak ve bunun sınavını geçmiş olmak gerekiyor. Bu yüzden ehliyetlerde sınıflara ayrılıyor. İşte o sınıflar ve hangi araçları kullanabilecekleri;

M: Motorlu Bisiklet

A1: 12 cc’ye kadar motosiklet

A2: 35 kW’yı geçmeyen motosiklet: M – A1

A: 35 kW’yı geçen motosiklet: M – A1 – A2

B1: 4 tekerli motosiklet: M

B: Otomobil ve Kamyonet M – B1 – F

BE: Römorklu otomobil ve kamyonet: M – B – B1 – F

C1: 7500 kg’a kadar kamyon ve çekici: M – B – B1 – F

C1E: 12000 kg’a kadar kamyon ve çekici: M – B – BE – B1 -C1 – F

C: Kamyon ve çekici: M – B – BE – B1 – C – C1 – C1E – F

CE: Römorklu kamyon ve çekici: M – B – BE – B1 – C – C1 – C1E – F

D1: Minibüs: M – B – B1 – F

D1E: Römorklu minibüs: M – B – BE – B1 – D1 – F

D: Minibüs ve otobüs: M – B – BE – B1 – D1 – F

DE: Römorklu minibüs ve otobüs: M – B – BE – B1 – D – D1 – D1E – F

F: Lastik tekerlekli traktör: M

G: İş makinası: M

Ehliyet Fiyatları Neye Göre Hesaplanır

Sürücü belgesi fiyatları her yıl yeniden düzenlenir. Bu düzenleme de esas alınan konu ise TÜİK tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı olmaktadır. TÜİK tarafından açıklanan rakama göre 2024 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu. Bu rakamlar harç, trafik cezası ve diğer vergilerde geçerli olacaktır.

Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadardır?

Ehliyet sahibi olabilmek için bazı ücretlerin ödenmesi gerekiyor. Bunlardan bazıları harç bedeli, değerli kağıt bedeli ve vakıf bedelidir. Sınıfına göre bu rakamlar değişmektedir. İşte sınıfına göre harç bedelleri;

– A, A1 A2 ve F Sınıfı: 825 TL

– B Sınıfı: 2.489,90 TL

– B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı: 4.154,70 TL

Vakıf Payı Ne Kadar?

Sürücü belgesi için ödenen vakıf payı 2024 yılında şu şekilde olmuştur. Tüm sınıflar için ödenmesi gereken vakıf payı standarttır ve bu rakam 145 TL olarak belirlenmiştir.

Değerli Kağıt Bedeli?

Ehliyet sahibi olmak isteyenlerin ödemesi gereken rakamlardan bir tanesi de değerli kağıt bedeli olmuştur. Değerli kağıt bedeli de tıpkı vakıf payı gibi standarttır ve bu rakam 624 TL olarak belirlenmiştir.

Sınav Giriş Ücretleri

Ehliyet almak için iki farklı sınava girmek gerekiyor. Bu sınavlarda ücrete tabi olmuştur. İlk kez sınava tabi olacaklar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL’dir. Ehliyetini yükseltmek isteyenler için ise teorik sınava girmeye gerek yoktur.

2024 Sürücü Kursu Ücretleri

Sürücü kursu fiyatları her sürücü kursuna göre ve illere göre değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir rakam verecek olurken B sınıfı ehliyet almak isteyenler için sürücü kursu ücreti 2.900 TL’dir. Bununla beraber teorik ders saati ücreti 50 TL’dir. Toplamda 35 saatlik teorik ders ücreti 1.750 TL olmaktadır. Pratik ders ücreti olan direksiyon dersi ücretinin saati ise 335 TL’dir. Sürücü adaylarının ise en az 16 saat direksiyon dersi alması zorunludur. Direksiyon dersi de toplamda 5.360 TL’ye denk gelmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse B sınıfı sürücü belgesi için yaklaşık 11.000 TL ücret ödemesi gerekmektedir.

Araba fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın.

gfl

Merhabalar, ben Volkan. Güncelfiyatlistesi.com.tr sitesini merak edilen ürün ve hizmetlerin en güncel fiyatlarına kolaylıkla erişebilmeniz merak ettiğiniz tüm soru ve sorunlara yanıt bulabilmeniz için faaliyete geçirdim. İnşaat malzemeleri, araba fiyatları, alkol fiyatları v.b. bir çok ürün ve hizmetin güncel fiyatlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz hizmet ve ürün adını arama kısmına yazarak en güncel fiyatlarını görebilir bilgi sahibi olabilirsiniz. 2023 güncel fiyat listeleri için ilk adresiniz kesinlikle guncelfiyatlistesi.com.tr olmalıdır. Bunun yanı sıra büyük markaların her şehirdeki bayilerinin iletişim bilgilerini de sizler için paylaşıyor olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu